Keleti sétaút

4

Keleti sétaút

Kellemes árnyas erdei séta Sóstó legkevésbé ismert és látogatott területeire olyan élőhelyeket is érintve, amelyek a Sóstón máshol nem fordulnak elő.
3 ó 30 p
5340 m
nem
nem
igen
0m
a következő pontig
1

Sóstó Látogatóközpont

A Látogatóközpont a természetvédelmi terület különleges élővilágát mutatja be, az állandó kiállítás lenyűgöző fotói a Sóstón élő ritka fajokat tárják a látogatók elé. Szakembereink szívesen mesélnek a Sóstó fejlődéséről, szépüléséről és  szerepéről a városban. 

A Látogatóközpontba való belépés előtt figyeljék meg a központ érdekes, rozsdabarna felületét! Ez a különleges bevonat az úgynevezett corten acél, amely napjaink legkörnyezetbarátabb anyaga. Mi a célja ennek a megoldásnak?
150 m
a következő pontig
2

Napozó stég

Álljanak meg egy perce a stégen! Magunk előtt látunk egy kis nyílt vízfelületet és a nádast. A Sóstó Természetvédelmi Terület hatalmas változásokon esett át az évszázadok során. Ahol mi most állunk, ezen a helyen a múlt század első felében például strand volt, ami nagy népszerűségnek örvendett a székesfehérváriak körében. Ekkor élte a terület az egyik fénykorát. Tudják vajon honnan kapta a közelben lévő Hosszúsétatér nevű utca a nevét?
250 m
a következő pontig
3

Basa-árok

A Basa-árok felett tartózkodunk, ami a Sóstó vízutánpótlását tekintve az egyik természetes befolyó.  Az árkon egy bürü híd vezet keresztül, ami pallókból álló hídszerű építmény, lassú folyású állóvizeken történő átkelésre. A túra során még  számos ilyen bürü híddal talákozunk majd. Honnan van víz a tóban?
200 m
a következő pontig
4

Kócsag-torony

Menjenek fel a Kócsag-toronyba! Ahogy haladunk felfelé, az első szinten találkozunk a nagy-kócsaggal (Egretta alba), kilátónk névadójával. Ez a faj a természetvédelem címermadara, az 5 forintos érme hátulján is látható. Sóstón is gyakori gémféle, nádasok szegélyén gyakran megfigyelhető. Vonuló faj, de télen is egyre gyakrabban találkozhatunk áttelelő példányaival. Figyeljük meg a madarakat a toronyból! A Sóstón előforduló madárfajok száma eléri a 90-et. Kik is ők?
380 m
a következő pontig
5

Költőszigetek

Haladjanak óvatosan, csendesen a víz felé! Itt közelről megfigyelhethetik a mesterséges szigeteket. A számos ilyen mesterséges sziget található a Sóstón. Ezek a szigetek iszapból épültek, ágakkal, ún. rőzseművel vannak megerősítve, hogy a víz ne mossa el őket. A Sóstó 2016-17-es rehabilitációja során épültek ezek a szigetek. Kik lehetnek a lakói? Mi a céljuk egyáltalán?
300 m
a következő pontig
6

Gát és zsilip

Most az Északi- és a Déli-tómedret elválasztó gáton haladnak át. Ezen a gáton egy kétaknás vízkormányozó műtárgy található, ami lehetővé teszi, hogy magas vízállás esetén az Északi-mederből a Déli-tóba is víz jusson. A Déli-tómederben is számos faj találja meg az életfeltételeit, többek között gyakran hallhatjuk a fácán hangját, de őzek, rókák is előszeretettel látogatják, a nádasból pedig gyakran szólal meg nyári időszakban a nádi tücsökmadár és a nádirigó. Érdemes megfigyelni az Északi- és Déli-tómeder közti különbségeket, vajon mi az oka?
Útelágazáshoz értél
Maradhatsz a kijelölt útvonalon de le is térhetsz a következő túra útvonalakra
160 m
a következő pontig
7

Tekert fa

A Déli-tómederben is számos faj találja meg az életfeltételeit, többek között gyakran hallhatjuk a fácán hangját, de őzek, rókák is előszeretettel látogatják, a nádasból pedig gyakran szólal meg nyári időszakban a nádi tücsökmadár és a nádirigó. Hallgassák meg őket!
640 m
a következő pontig
8

Dupla fenyő

Hazánkban természetes, őshonos fenyvesek csak a nyugati határszélen, az Alpokalján találhatók. A fenyők fényigénye nagy, a sűrűn növő fenyőerdő belsejébe nagyon kevés fény jut. A lassan bomló fenyőtűk elsavasítják a talajt. Ezeket a szélsőséges körülményeket kevés növény tűri, ezért az aljnövényzet minden szintje gyér, fajszegény. A kidőlt, korhadásnak indult holtfákon viszont számos gombafaj felfedezhető. Milyen szerepük van a gombáknak?
780 m
a következő pontig
9

Kubikgödör

Dél felé tekintve a már a valamikori homokbánya területét látjuk. Ez a Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Terület országosan védett része, 1990 óta élvez védelmet. Messziről felismerhetőek a rekettyefüzesek csoportjai, a köztük elterülő nádas pedig a lápos területek rejt.  Ezen a területen számos védett növényritkaság tudott elszaporodni. Előfordul többek között az alacsony termetű homoki nőszirom, a ritkább gyíkpohár, állományalkotó védett sásféle a kormos csáté, csapadékos években pedig a mocsári nőszőfű is megtalálható. Tényleg volt itt valamikor homokbánya?
300 m
a következő pontig
10

Lődombok

A lődombbok szerepe az utóbbi évtizedekben átalakult, és már nincs szükség arra, hogy menedéket nyújtson az esetleges golyótámadások elől. Egy sokkal nemesebb feladatot lát el, otthont ad a hazánkban fokozottan védett gyurgyalag és a védett partifecske számára. Ez a homokdomb tökéletes fészkelőhely számukra, ahova mély üregeket tudnak vájni, így biztonságba tudhatják fiókáikat és ahol van elegendő élelem számukra. A partifecske leginkább kisméretű rovarokkal táplálkozik. A gyurgyalag főként különböző repülő rovarokkal táplálkoznak, mint például szitakötő, sáska és darazsak. Miért ritkák ezek a fajok?
670 m
a következő pontig
11

Régi lőtér

Nem is olyan rég ezen a területen még nem lett volna tanácsos sétálgatni. Egy évszázadon át röpködtek itt magyar, osztrák és szovjet fegyverek lövedékei. A szocializmus éveiben magyar és orosz katonák gyakorlatoztak itt, akik a Segesvári utca végénél lévő állásokból lőttek. Napjainkban a lőszermentesítés után azonban nyugodtan lehet itt túrázni és közben gyönyörködni a természet szépségeiben. Vajon itt is élnek ritka növények?
540 m
a következő pontig
12

Attila-rét

Elérkeztek egy gyönyörű, nyílt rétre. A városi közélet és Sóstó meghatározó személyisége volt Gáspár Attila természetvédő, a Zöld Kerekasztal Társaság vezetője, akiről az Attila-rét a nevét kapta. Elsőként kezdeményezte Sóstó rehabilitációját és helyi védetté nyilvánítását. Az ő munkája nélkül nem lehetne olyan csodás hely Sóstó, mint napjainkban. Az Attila-rét a családok kedvenc helye. A gyerekek kedvükre fogócskázhatnak a labirintusban, melynek neve vejsze fogócska. Vajon miért?
390 m
a következő pontig
13

Nádi-berek

Elérkeztek a Nádi berekbe. Körbe sétálva először a Tavi-rózsa sétánnyal találkozunk. A bevezető bürü mellett elsősorban nyári időszakban találkozunk a virágzó tündérrózsákkal. Tovább haladva egy leskunyhóhoz is elérünk. Figyelmesen szemlélődünk, több érdekes növényfajjal találkozhatunk. Hányat ismernek fel közülük?
Útelágazáshoz értél
Maradhatsz a kijelölt útvonalon de le is térhetsz a következő túra útvonalakra
500 m
a következő pontig
14

Bíbic les

Menjenek fel a Bíbic-lesre! A bíbic jellegzetes bóbitájáról könnyen felismerhető, közkedvelt madárfajunk. A hazánkban is költő partimadarak közül messze a leggyakoribb. A leshez eső legközelebbi szigeten megfigyelhetjük egy-egy példányát költési időszakban. Nézzünk körül a les környékén is! Megtalálhatjuk a galagonyát és a bodzát is. A galagonyát a népi gyógyászatban gyógynövényként is alkalmazzák: jótékony hatással van a szívműködésre, a bodza szintén gyógynövény, virága rendkívül ízletes, bogyóját pedig festőanyagként is alkalmazták. Ismertek-e ezekhez a fajokhoz kapcsolódó verseket, mondókákat?
80 m
a következő pontig
15

Kilátó

Lessük meg a tavat a magasból! Figyeljük meg az élőhelyfoltok mozaikos elhelyezkedését, nádas, szigetek, nyílt vízfelületek, lagúnák váltogatják egymást. A Sóstó Székesfehérvár egyetlen természetes tava. De hogyan kerül víz a tóba? A rehabilitáció során a vízpótlást (a csapadékon kívül) több forrásból oldották meg a szakemberek. A vízutánpótlás rendszerének megértésében segít a tábla a kilátó tetején.

3D vizuális térkép

Tegyél egy virtuális sétát Sóstón!