Északi sétány

1

Északi sétány

Egy rövid, kényelmes séta során ízelítőt kaphatunk Sóstó vízi élővilágából és hangulatából.
20 perc
660 m
igen
igen
igen
0 m
a következő pontig
1

Sóstó Látogatóközpont

A Látogatóközpont a természetvédelmi terület különleges élővilágát mutatja be, az állandó kiállítás lenyűgöző fotói a Sóstón élő ritka fajokat tárják a látogatók elé. Szakembereink szívesen mesélnek a Sóstó fejlődéséről, szépüléséről és  szerepéről a városban. 

A Látogatóközpontba való belépés előtt figyeljék meg a központ érdekes, rozsdabarna felületét! Ez a különleges bevonat az úgynevezett corten acél, amely napjaink legkörnyezetbarátabb anyaga. Mi a célja ennek a megoldásnak?
150 m
a következő pontig
2

Napozó stég

Álljanak meg egy perce a stégen! Magunk előtt látunk egy kis nyílt vízfelületet és a nádast. A Sóstó Természetvédelmi Terület hatalmas változásokon esett át az évszázadok során. Ahol mi most állunk, ezen a helyen a múlt század első felében például strand volt, ami nagy népszerűségnek örvendett a székesfehérváriak körében. Ekkor élte a terület az egyik fénykorát. Tudják vajon honnan kapta a közelben lévő Hosszúsétatér nevű utca a nevét?
250 m
a következő pontig
3

Bürühíd

Álljanak meg a bürü közepén! Mi az a bürü? A bürü népies megnevezése a lassú folyású állóvizeken átvezető pallókból álló hídszerű építményeknek. A tanösvényen több helyen is ilyen bürün kelünk majd át a víz felett. A körülöttünk lévő öböl a szárcsák kedvelt fészkelő és táplálkozóterülete, ha alaposan körülnézünk, szinte biztos, hogy felfedezhetik őket. Miről ismerhető fel a szárcsa? És vajon mi mindennel táplálkozik?
100 m
a következő pontig
4

Első mesterséges sziget

Álljon meg ezen a szigeten, érezni fogjuk a talpunk alatt a talaj rugalmasságát! Ez egy mesterséges sziget, amin épp tartózkodunk, egyike a Sóstó hasonló szigeteinek. Ezek a szigetek iszapból épültek, ágakkal, ún. rőzseművel vannak megerősítve, hogy a víz ne mossa el őket. A Sóstó 2016-17-es rehabilitációja során épültek ezek a szigetek. De vajon miért épültek meg? Miért kellett rehabilitálni ezt a terültet?
150 m
a következő pontig
5

Kilátó

Lessük meg a tavat a magasból! Figyeljük meg az élőhelyfoltok mozaikos elhelyezkedését, nádas, szigetek, nyílt vízfelületek, lagúnák váltogatják egymást. A Sóstó Székesfehérvár egyetlen természetes tava. De hogyan kerül víz a tóba? A rehabilitáció során a vízpótlást (a csapadékon kívül) több forrásból oldották meg a szakemberek. A vízutánpótlás rendszerének megértésében segít a tábla a kilátó tetején.

3D vizuális térkép

Tegyél egy virtuális sétát Sóstón!