Garantált ökotúrák a Sóstón

Garantált ökotúrák a Sóstón

2021.05.01. 12:00:00


2021-ben is várunk mindenkit sok szeretettel vezetett ökotúráinkon a Sóstó Természetvédelmi Területen!

Figyelem! A résztvevők száma max. 10 fő. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges.  
A túra ideje alatt a maszk használata kötelező! A túrán csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt!

Találkozópont: Sóstó Látogatóközpont
Részvételi díjak: 1.500 Ft/fő
Családi jegy: 3500 Ft /4 fő (2 fő felnőtt és 2 fő 18 év alatti gyermek)
Kedvezmény az egyénileg látogatható programok díjából:
Diákok (köznevelési és felsőoktatási intézmények), nyugdíjas; fogyatékkal élő (+ 1 fő kísérő): 50% kedvezmény az aktuális jegyárakból
8 év alatti gyermek esetén: 100 Ft

A ,,Nyiss Fehérvárra!,, kártyával rendelkezők, a teljes árú jegy árából 50% kedvezménnyel vehetik igénybe túráinkat! (A kedvezmény igénybevételének feltétele az aktivált kártya felmutatása.)

Május-június-július hónap garantált túrái:

 
Május 1. 10:00-12:00, 14:00-16:00
A dolgos természet ökotúrák

Ismerkedjünk meg együtt a természet dolgos kis életével. Mennyi munka megépíteni egy fészket? Kik azok, akik inkább kisajátítanak vagy kölcsönöznek egyet? Mekkora területet járnak be egy nap alatt a vadak vagy a ragadozók? Sok érdekességet megtudhatunk, miközben egy szép túrát teszünk együtt.


Május 15. 10:00
Madarak és fák napja ökotúra

Miért és mikortól ünnepeljük a madarak és fák napját? Kik és minek köszönhetően hozták létre ezt a jeles napot? Miért tartoznak össze a fák és madarak? Nagyon sok izgalmas dolgot tanulhatunk miközben a természetben járva testközelből is megismerkedhetünk a minket körülvevő élővilággal.


Május 29. 10:00 – Zöld tanya indulási helyszínnel
Lepkés ökotúra

A tavasz és nyár meghozza a napsütéssel az életet a zöld területek fölé. Nem is gondolnák mennyi különböző lepke járja táncát a vadvirágos rétek felett. Vannak köztük egyszínűek, tarkák, kisebbek nagyobbak de, hogy mikről is különböztetjük meg őket? Sok érdekességet megtudhatunk róluk és reméljük sokat is láthatunk saját szemünkkel a túra során.Június 5. 10:00 – Zöld tanya indulási helyszínnel
Inváziós növények ökotúra

Miért jelent kihívást az inváziós növények jelenléte? Hogyan lehet őket visszaszorítani? Mely növényekkel találkozhatunk Sóstón és mit lehet tenni a hétköznapok során a nem kívánatos növények kezelésére? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk majd első nyári vezetett túránkon.

 
Június 12. 10:00
Környezetvédelmi világnap ökotúra

Miért is fontos a természet védelme? Miben más a környezet és természetvédelem? Mit teszünk Sóstón a természetért és mit tehetünk mi, emberek akár otthon is a hétköznapos során bolygónkért?
Ezekre a kérdésekre keressük majd a választ e túra során.

 
Június 26. 10:00
Mocsári teknős ökotúra

A Kárpát-medencében és Magyarországon is az egyetlen őshonos teknősünk a mocsári teknős. A Sóstón szerencsére stabil populációja él. Őket lessük meg és közben érdekességeket tudhatunk meg róluk, például van- e ellensége a mocsári teknősnek, ha igen, ki az?

Július 3. 10:00
Kócsag ökotúra

Hazánkban a természetvédelem címerállata a fokozottan védett nagy kócsag. De miért pont ez a valaha kipusztulás szélén lévő madár lett a jelkép? Túránk során közösen megfigyeljük ezeket a nagy termetű, csodálatos madarakat és megismerhetjük lebilincselő történetüket.


Július 17. 10:00 
Gyurgyalag ökotúra           

Tudjátok melyik madarunk népies neve a piripió vagy földi rigó? Egy kellemes sétán megismerkedhetünk hazánk egyik legszínesebb madarával, megismerhetjük költőhelyét és ha szerencsénk van jellegzetes hangját is hallhatjuk.


Július 31. 10:00
Erdők védelme ökotúra

Mi a szerepe hazánk erdeinek? Hány féle fafajból állhat egy erdő? Miért lényegesek a holtfák? Számos érdekességet megtudhatunk túránk során.

A vírushelyzetre való tekintettel a programváltozás jogát fenntartjuk.

   
* Kötelező mező